Till senaste kommentaren

Räkor som inte är bottentrålade

Hej! Finns det nån märkning som anger ifall räkor har fångats utan att bottentrålas? (Även på de MSC-märkta räkorna står det att dom fångas med trål, men det kan ju vara att dom trålas fritt -- eller inte.)

• Hej Mats,

De allra flesta räkor fiskas tyvärr med trål. Men det finns initiativ som arbetar med att utveckla burfisket av räkor. Läs mer om det här:

KRAV säljer burfångade havskräftor, men det är ju inte samma sak.
    Moa (föräldraledig) Kommunikatör
  • Tack för svaret! Men fortfarande har jag inte fått svar på frågan om det finns några räkor som fiskas med trål som inte är bottentrål. Och om det i så fall syns på någon märkning.
    Mats Linder
  • I vår rapport om bottentrålning https://www.naturskyddsforeningen.se/sites/default/files/dokument-media/rapport-bottentralning-fiska-for-framtiden-2016.pdf framkom det att 100 procent av nordhavsräkorna bottentrålas.

Det kan alltså vara väldigt svårt att hitta räkor som inte är bottentrålade, då även de KRAV-märkta och MSC-märkta nordhavsräkorna bottentrålas. Vi rekommenderar ändå KRAV och MSC då båda symbolerna betyder att produkten kommer från livskraftiga bestånd.

Båda märkningarna har relevanta krav på fiskmetoder, bifångster och spårbarhet och jobbar med förbättringsåtgärder. Om du vill undvika bottentrålade skaldjur satsa på:
    •Blåmusslor - handplockade, odlade
    •Havskräfta - burfångad
    •Krabba - svensk, burfångad
    •Kungskrabba – norsk, burfångad
    •Ostron - odlade
    •Pilgrimsmusslor - handplockade, odlade

Hoppas detta svarade bättre på din fråga!
    Moa (föräldraledig) Kommunikatör
  • Tack! Det var detta jag anade. Det är ju tråkigt att det inte finns räkor som man kan äta med någorlunda gott samvete; livskraftiga räkbestånd är inte så stor tröst om ändå bottnarna förstörs.
    Mats Linder