Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

rengöringsmedel

Hej!

Jag undrar om ni vet hur allrengöringsmedel som går orenat ut ur hushåll påverkar växtlivet? Har ni någon statistik på hur mycket orenat allrengöringsmedel som kommer ut i naturen?

Kommentarer

 • Hej Josephine!

  Tack för din fråga!

  Det är svårt att säga exakt hur allrengöringsmedel påverkar växtlivet, eftersom allrengöringsmedel varierar mycket i innehåll. Från att vara milda och miljömärkta, till att vara mer grovrengörande och därmed innehålla mer problematiska tensider(det som rengör). Det finns dock en samlad lagstiftning inom EU för tvätt- och rengöringsmedel (EG 648/2004). I den står det bland annat att ingående tensider lätt ska brytas ned i naturen.

  Vi jobbar främst med de övergripande frågorna, så därför kan vi inte svara specifikt på vad som är skadligt för växtlivet, utan mer på vad som är miljö- och hälsofarligt generellt. Förutom problematiska tensider är det främst konserveringsmedel, komplexbindare, antioxidationsmedel och färgämnen samt parfymer som kan vara skadliga för miljön. De flesta tensider som är problematiska är det dock för vattenlevande organismer, inte för växter. Komplexbindare kan vara olika typer av kolväten, vilka kan vara cancerframkallande/hormonstörande för människor. Parfymämnen är ibland allergiframkallande eller kan innehålla ftalater som i sig kan vara hormonstörande för människor.

  Vi rekommenderar alltid att man ska använda miljömärkta rengöringsmedel för att vara säker på att slippa dessa problematiska kemikalier.

  Någon statistik över hur mycket allrengöringsmedel som kommer ut i naturen har vi dessvärre inte.

  Vänliga hälsningar
  Åsa
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.