Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Renovera giftfritt och miljövänligt

Hej! Jag har läst igenom flera tidigare svar från er rörande miljövänliga renoveringar, men noterar att de flesta svar är ett antal år gamla så jag ställer mina frågor till er utifall att det kanske har kommit ny forskning på området, se nedan.

 1. Jag har småbarn och behöver renovera en lägenhet, byggd 1990. Rekommenderar ni att jag river ut de 25 år gamla plastgolven innan jag lägger in nytt golv (parkett) eller kan plastgolven ligga kvar under den nya parketten utan att miljöfarliga ämnen läcker ut till omgivningen?

 2. Finns det risk att golvlimmet m.m. under plastmattorna är miljögiftigt och stannar kvar i omgivningen i samband med att man river ut plastmatttorna?

 3. När man har småbarn, är det bättre att tapetsera eller måla väggarna? Går det att hitta giftfri tapet respektive inomhusfärg och spackel m.m.? Har ni några rekommendationer?

Tack på förhand!

Vänliga hälsningar,
Josefin Karlsson

Josefin Karlsson Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej!

  Vilken bra fråga! Jag är i samma sits och funderar likadant. På vår nedervåning är det betonggolv och övervåning är det spånskivor under plastmattan. Har det någon betydelse?

  Vänliga hälsningar

  Lina Karlsson

  Lina Karlsson
 • hej Lina och Josefin! Ursäkta det väldigt sena svaret. Tar dem punkt för punkt.

  1. Vi rekommenderar att du byter ut. Plastmattorna läcker ftalater genom ett golv som läggs ovanpå.
  2. Man bör anlita proffs för rivningsarbetet och korsdragsvädra ordentligt efteråt.
  3. Tapet är oftast bättre. Välj en papperstapet och blanda ditt tapetklister hemma från pulver så slipper du konserveringsmedel. Om du målar, se till att vädra ordentligt och låt inte barnen sova i rummet de första veckorna. Det finns ett ganska nyligt test utfört som du kan googla fram vad gäller emissioner från inomhusfärg.

  MVH

  Jakob Kommunikatör
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.