Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Renovera giftfritt

Hej!

Vi, en småbarnsfamilj, tänker måla om och tapetsera vårt och barnets sovrum och vill göra det så miljövänligt och giftfritt som möjligt. Vi bor i ett radhus byggt 1989 och väggarna i våra rum (gipsväggar) är tapetserade (flera lager, förmodligen papperstapet) och sedan målade över med förmodligen en plastfärg. Vi tänker använda naturfärg (från Auro) när vi ska måla om. Eftersom vi har ont om tid, tänkte vi ta hjälp av en hantverkare. Hantverkaren anser att det behövs bredspackling och vill endast använda det konventionella spacklet som han är van vid. Han påstår att det behövs en stop primer också för att förhindra att det bildas blåsor under de gamla tapeten. Nu till mina frågor:

1) Om vi använder konventionell spackel (Flugger Sandplast, svanenmärkt), och sedan målar över med naturfärg, kan det då släppa giftiga ämnen av spacklet genom naturfärgen? Eller skulle det vara ett hyfsat giftfritt alternativ att göra så?
2) Behövs det verkligen en stop primer innan man målar med naturfärg? Som jag förstått, skapar det en vattentätt yta så att den vattenbaserade färgen inte tränger in i gamla tapeten. Jag har ingen riktigt koll på ingredienserna i just denna stop primer (Flugger), men det är formodligen plast-baserad och inte någonting vi vill ha i vårt sovrum. Vad tycker ni om det?
3) Skulle det vara ett bättre alternativ att tapetsera rummet istället för att måla med naturfärg? Då behövs det spackling med, men kanske ingen primer.
4) Hur länge behöver man vädra rummet innan det är tryggt att sova i det? Barnet (2 år) sover oftast hos oss i samma rum.

Tack!
Elise Langenkamp Rapportera olämpligt innehåll

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.