Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Samarbete med turist- och besöksnäringen för att stoppa kalhuggningen?

Hej!
Det finns olika intressenter i skogen. Ett intresse är skog- och pappersmassaindustrin, ett annat är ekosystemets egna intressen, dvs de som Naturskyddsföreningen ger en röst åt. Ett tredje intresse som dock ofta glöms bort i sammanhanget är den (numera) mäktiga besöksnäringen.
Den svenska turist- och besöksnäringen är idag dubbelt så stor som den svenska stålindustrin. Det betyder att besöksnäringen är en maktfaktor, som dessutom skänker många människor en slags förståelse för naturen - genom att ge folk en möjlighet att besöka den på ett enkelt sätt.
Ändå får man sällan veta vad besöksnäringen tycker om kalhuggningen av skogarna - dvs den vildmark som turistföretagare i hög grad använder för att locka turister till Sverige. I praktiken har besöksnäringen ett stort intresse i att skogen skyddas, eftersom det skapar attraktiv natur som kan locka turister till Sverige.

Men varför är det då så tyst från denna näring? När hörde man senast organisationer som Visita, Visit Sweden eller Swedish Lapland uttala sig i frågan? Samarbetar Naturskyddsföreningen med besöksnäringen i denna viktiga fråga?

Sverige är ett av de få länder som fortfarande tillåter storskalig kalhuggning av skogen. Metoden uppfanns i Preussen (norra Tyskland) på 1880-talet och importerades till Sverige runt 1950. Idag tillämpas inte kalhuggning längre i Tyskland.
Adam E Rapportera olämpligt innehåll