SEBS (STYRENE-ETHYLENE-BUTYLENE-STYRENE BLOCK COPOLYMER)

Hej Naturskyddsföreningen,

Köpte följande vara på webbshopen Vuxen.se: https://www.vuxen.se/rotating-g-spot-rabbit. Har aldrig tidigare köpt en sexleksak så tittade inte ens på deras beskrivning av materialet innan jag beställde eftersom jag förutsätter att det är förbjudet att sälja intimvaror som innehåller skadliga ämnen som tex PVC. Men när jag fick hem varan och bröt förpackningen, möttes jag av en märkbart stark lukt. Tittade på länken ovan igen, och läste att varan skulle vara i materialet "PVC Jelly". Kontaktade kundtjänst på företaget Vuxen.se, men de kunde inte ge mig någon information öht. Bad att få veta vilken leverantören/grossisten var och fick svaret Orion. Kontaktade dem och har fått svar via mejl. Klistrar in svaret nedan:

"Dear Jessica,

thank you very much for your notice. This item is made of TPE (ThermoPlasticElastomer) for many years now. Please double check the packaging. Of course all our materials are checked by labs like TUV, Eurofins, Bureau Veritas. I have checked our stock regarding the smell. Unfortunately this item has a significant smell, but this smell belongs to the used glue. Normally this should not happen, but the item has been packed too early after production. Please allow the item to evaporate. Please find attached the material safety data sheet for the used TPE. If you have any more questions please do not hesitate to contact me.

Mit freundlichen Grüßen / Kind regards Stefan Schröder Qualität & Konformität - Quality & Conformity"

Enligt säkerhetsdatabladet han bifogade är innehållet i produkten:

1. STYRENE-ETHYLENE-BUTYLENE-STYRENE BLOCK COPOLYMER 45 – 55%
2. PROCESSING OIL  20 – 30%
3. POLYURETHANE  10 – 20%
4. POLYPROPYLENE  10 – 18%
5. REINFORCEMENT  < 3%
6. OTHER ADDITIVES -- < 1%

Problemet är att jag läser på Naturskyddsföreningens hemsida i ett svar till en annan person (https://kontakt.naturskyddsforeningen.se/org/naturskyddsforeningen/d/angaende-badkarsmatta-igen/) att TPE-plast kan innehålla PVC, detta är upp till företaget som producerat varan att redovisa vilka plaster som ingår i produkten. Kan man lita på att varan ej innehåller PVC? Mejlade också Kemikalieinspektionen, och de menar att SEBS inte innehåller PVC. Läste på ett annat ställe (har inte ursprungskällan än, har mejlat för att få den) att SEBS är:

"What is SEBS?

SEBS is actually a form of thermoplastic elastomer (TPE) with styrene added. Green Peace lists SEBS as an acceptable alternative to PVC in toys.  Polyolefin plastics such as Polyethylene (PE) and Polypropylene (PP) are the most common building blocks for SEBS, which don't need plasticizers (like phthalates) or stabilizers (like lead) for flexibility.

...
So Where is SEBS Rubber Normally Found?
Often called by the brand name Kraton®, SEBS is used in a wide variety of general-purpose rubber items as well as in handlebar grips, toothbrushes, sports mouth guards, diapers (as the elastic component) and teethers.  The chemical resistance of SEBS is similar to natural rubber, having excellent resistance to water, acids, and bases."

(Ursprungskällan möjligen Greenpeace)

Varför skriver ni att TPE kan innehålla PVC medan Kemikalieinspektionen hävdar motsatsen? Vad är riktigt?

Mvh Jessica Kjell

Tillverkare/importör/distributör: Orion, Versand GmbH & Co. KG Schäferweg 14 D-24941 Flensburg
USt. -Ident-Nr.: DE 134 639 343 Fon: +49 (0)461 50 40 - 146 Fax: +49 (0)461 50 40 - 166 E-Mail: sschroeder@orion.de Internet: www.orion.eu