Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Sibirisk lärk hållbart skogsbruk?

Hej!
Jag och min fru ska bygga hus till våren och tänkte bygga ett trädäck. För att vara så miljövänliga som möjligt tänkte vi använda sibirisk lärk som material till verandan. Detta för att slippa de gifter som används för att tryckimpregnera virke. Den sibiriska lärken är rötbeständigt i sig och behöver inte impregneras. Vår fråga är om den sibiriska lärken skördas i ett hållbart skogsbruk? Vilka länder kommer den största delen av lärken ifrån som säljs i byggvaruhusen? Den sibiriska lärken är väl bara ett artnamn och behöver väl inte växa i sibirien antar vi? Med andra ord, hur miljövänligt är det att bygga trädäck med sibirisk lärk istället för med tryckimpregnerat virke?
Johan MacQueen Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Johan, tack för din fråga!
  Sibirisk lärk (Larix sibirica) växer främst i Ryssland och Kina och klarar att växa i permafrost. Träet är mycket tåligt och kan ersätta tryckimpregnerat i många fall – vilket förstås är bra för miljön!
  Vi saknar tyvärr underlag för att bedöma om den kommer från hållbart skogsbruk eller ej. Fråga efter FSC-certifiering. Är det FSC-märkt är det mer sannolikt ok.

  Vänliga hälsningar,
  Henrik Kommunikatör
 • Tack för svar!
  Johan
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.