Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Silikon i Ipadskal

Hej,

Jag ska köpa in skal till Ipads som används på förskolan där jag arbetar. Vi utgår ifrån er rapport om giftfri förskola och väljer aktivt bort material som kan innehålla skadliga kemikalier för barn, vuxna och miljön. Nu när jag sitter och letar skal så hittar jag olika varianter. Vissa ska vara helt fria från skadliga kemikalier. De skalen som önskas köpas in är gjorda av silikon. Jag har försökt att leta information om hurvida de skalen är okej eller inte men utan att lyckas. Skalen är färgade så det är inte silikon i sin naturliga färg (genomskinlig om jag inte minns fel).

Vad skulle ni rekommendera? Fungerar skalen som är gjorda av silikon eller ska vi leta vidare?

Tack!
/Hanna

Kommentarer

 • Hej Hanna,

  Det kan tyvärr vara svårt att hitta skal utan skadliga kemikalier. Dels beror det på att det inte finns några lagkrav för den typen av produkter (mer än väldigt generella krav där ett fåtal farliga kemikalier ingår), dels att skalen oftast är importerade från länder utanför EU, vilket gör att kravnivån är väldigt låg. Och även om de är producerade inom EU är problemet att plaster/polymera material inte omfattas av REACH.

  En del silikoner/siloxaner är troligen skadliga för hälsan. Åtminstone är de väldigt långlivade i miljön och lagras i kroppar på människor och djur. Tre cykliska siloxaner togs med på Kandidatlistan (EU:s lista över särskilt farliga ämnen) nu i somras. Om dessa finns med i produkten eller inte kan jag inte svara på, men det finns risk för att de kan göra det i små mängder.

  Ett generellt råd är att fråga försäljaren om produkten innehåller något ämne på Kandidatlistan. Det har du som konsument rätt att få veta inom 45 dagar. Du kan också be om dokumentation av analyser som visar att inga kandidatlistade ämnen förekommer över 0,1 % (v/v), men det är inget som ingår i lagkravet.

  Ett annat generellt råd är att lukta och känna på produkten. Den ska inte lukta och ska inte kännas kladdig eller hal.

  Hoppas det var till någon hjälp!

  Vänliga hälsningar

  Åsa
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.