Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Silikon som hudvård?

Hej!
Har fått veta att Siliconglidmedel, räcker lika länge som 25 flaskor vattenbaserat och rekommenderas av mödravården, gyn, ungdomsmottagningen pga. att många fått klåda svamp.
Alltså är silikonglidmedel 100 % allerigfritt 100 % vattenfritt =kladdfritt
Vattenbaserat glidmedel försvinner och kladdar ihop. Silicon försvinner inte och lämnar bara en len yta.

Bästa till sexleksaker, kondomer, sex. Smörja in nariga hälar och armbågar, massage, smörja in benen efter rakning. Kan även användas till *hundens päls vid hundutställning *skinnklädseln i bilen *smörja in listen i tvättmaskin *insidan av låren mot skavsår.

Frågan är, är detta korrekt? Tar inte huden upp silikonet och vad gör det då i kroppen, känns inte som rätt plats för det.

Kommentarer

 • Hej Anna!

  Tack för din fråga!

  Det finns många olika typer av silikon, så det är svårt att säga någonting generellt. Vissa sorters silikon, som cykliska siloxaner, är misstänkt hormonstörande och bevisat svårnedbrytbara samt bioackumulerande (lagras i kropparna på människor och djur).

  Tre cykliska siloxaner D4, D5 och D6 är numera med på EU:s lista över särskilt farliga ämnen (Kandidatförteckningen). Cykliska siloxaner (speciellt D5 och D6) är mycket vanliga ingredienser i kosmetiska produkter och heter på innehållsförteckningen ”cyclopentasiloxane” och ”cyclohexasiloxane”. Från och med februari 2020 kommer det inte längre att vara tillåtet att sälja produkter som ska sköljas av om de innehåller D4 eller D5. Det har föreslagits att även D6 ska förbjudas och att förbudet även ska gälla produkter som stannar kvar på huden. Om detta förslag går igenom återstår att se.

  Cykliska siloxaner används också ofta för att tillverka andra sorters silikon, vilket betyder att de då kan finnas som föroreningar i dessa silikoner. Det cykliska siloxanen D4 (cyclotetrasiloxane) är även misstänkt reproduktionsstörande.

  Vänliga hälsningar
  Åsa
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.