Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

sill/strömmings ursprung

Hej!
Jag ställde en fråga här för några veckor sedan, men har ännu inte fått svar.

Hur ska jag kunna veta att sillen inte är fiskad i Östersjön? Vad jag läste i Sveriges Natur så kan det stå Nordostatlanten på burken, men ändå komma från Östersjön.
Sverige har ett undantag från Eu:s regler!? Dessutom kan strömming marknadsföras som sill!
Hur är det med den KRAVmärkta, ex Änglamark?
Hjälp mig att reda ut begreppen, eller tala om vilka företag som inte har sill från Östersjön.

Naturskyddsföreningen har ju en lista på vilken fisk man kan äta, men där står endast sill.

Hälsningar Susann


Susann Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Susann!
  Tack för din fråga, ibland kan det ta ett tag för oss att svara då vi får många frågor på vårt bord.
  Det stämmer att Sverige har ett undantag från EU-reglerna rörande halterna av dioxin och PCB i fisk, och därför kan det i Sverige säljas fet fisk såsom sill, strömming och lax från Östersjön. Det är på grund av detta som Livsmedelsverket har kostrekommendationer rörande sådan fisk. Som det står i Sveriges Natur så kan sill som är märkt med Nordostatlanten komma från Östersjön – detta beror på att ursprungsmärkningen i detta fallet hänvisar till fångstområdet Nordosatlanten enligt FAO (FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation), vilket inkluderar bland annat alla svenska havsområden. Vill man vara säker på att sillen inte kommer från Östersjön så måste man utgå från vad som står på burken, det vill säga undvik att köpa sill med märkning Nordostatlanten eller Östersjön. Sveriges Natur har valt att inte gå ut med namnen på de märken som det kan finnas Östersjösill i för att osäkerheterna är för stora och de inte vill riskera att peka ut någon felaktigt eller missa några andra märken.
  När det gäller att strömming kan marknadsföras som sill så anses strömming och sill i dagsläget vara en och samma art (Clupea harengus), med den huvudsakliga skillnaden att den tas i land i olika delar av landet.
  Hoppas att du blev lite klokare av detta.
  Trevlig helg!
  Lisa Persson
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.