Skaffa barn och klimatpåverkan

I en studie som publicerades juli 2017 i den vetenskapliga tidskriften Environmental Research Letters så analyserades 39 olika källor för att beräkna vilka livsstilsval som är mest effektiva för att minska koldioxidutsläpp i utvecklade delar av världen.(http://iopscience.iop.org/article/10.1088/1748-9326/aa7541) Studiens resultat stämmer till stor del med vad ni på Naturvårdsverket väljer att fokusera på i era rekommendationer vad man kan göra för att minska sin klimatpåverkan, men en viktig faktor nämner ni inte.

Studien visar  nämligen att valet att inte skaffa barn kan spara motsvarande 58,6 ton av koldioxidekvivalenter per år - baserat på alla framtida ättlingars utsläpp och nuvarande konsumtionsmönster. 58,6 ton per år! Detta kan jämföras med  att leva bilfritt kan vidare spara 2,4 ton av koldioxidekvivalenter per år. Hur kommer det sig att ni inte nämner detta? Jag förstår att barnskaffandet anses vara ett personligt val, men t. ex tidigare ansågs det väldigt personligt att välja vad man äter, och detta har ju sakta börjat förändrats. Så behöver vi inte börja prata om livsvalet att skaffa barn för att avdramatisera detta?
Katten Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

  • Hej, och tack för din fråga och synpunkt. Ledsen att svaret dröjt.

    Det här är inte en helt lätt fråga och vi har därför inte ett helt enkelt svar. För om vi ska lyckas med att begränsa uppvärmningen till max 1,5 grader så måste våra utsläpp minska snabbt och radikalt. Om vi som lever nu drastiskt ändrade vår livsstil och för över den till våra barn, så blir ju också våra barns ekologiska fotavtryck mindre. Eftersom omställningen kräver att vi gör just det så arbetar vi på Naturskyddsföreningen för att utsläppen ska minska snabbt nu. Men då vi inte vet hur snabbt den förändringen kommer gå går det inte heller att säga helt säkert hur kommande generationers klimatpåverkan kommer att se ut.

    Allt gott,
    Isabelle Digital kommunikatör
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.