Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Skövling av soja

Fråga från Sveriges naturs eko-brevlåda:

Just lyssnat på det utmärkta radioprogrammet Klotet som behandlat frågan om klimatpåverkan av ekologiskt kontra konventionellt lantbruk.

En nyckelfråga som ej berördes är huruvida konventionellt lantbruk i princip alltid använder sig av importerad soja för kraftfoder till mjölk- och köttdjursproduktion!? Finns i så fall annat ursprung för sojan än skövlad regnskogsmark?

Mats Hultman, Frösön

Robert Åkerman Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

  • SVAR: Den enorma efterfrågan på billigt proteinfoder leder, som du skriver, till en enorm miljöbelastning. Till Europa kommer sojan främst från Latinamerika och ofta med regnskogsskövling som följd. Det finns dock flera andra länder som producerar soja, inte minst i Asien. Den ekologiska sojan har sitt främsta ursprung i Italien. Naturskyddsföreningen arbetar för att i stället för soja i fodret öka den inhemska produktionen av proteingrödor som till exempel åkerböna.

    Emelie Hansson, sakkunnig mat och jordbruk

    Robert Åkerman
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.