Skruvkorkar till mejeriprodukter

Hej!
Jag förfasas över hur förpackningar med plastskruvkork tar över i mejeridiskarna alltmer. När jag frågar företagen om varför får jag till svar att det är miljövänligt med skruvkorkar eftersom de gör att matsvinnet minskar. Jag har svårt att se att plastkorkar skulle leda till en sådan minskning av matsvinnets att det skulle kompensera nackdelarna med den ökade plastanvändningen. Finns det studier kring detta? Vad anser Naturskyddsföreningen?
Karin Hallgren Rapportera olämpligt innehåll

• Hej Karin,

Jag håller verkligen med dig! Skruvkorken är en helt onödig "uppfinning"! Som bara belastar naturen ytterligare.

Jag har varit i kontakt med Tetra Pak angående de "korkade korkarna" (efter att bland annat ha sett en av deras Facebook-kampanjer om att "Kartongflaskan är här!") . Företaget hävdar dock envist att de jobbar utifrån "hållbarhetsprinciper" och "konsumentkrav" samt använder "miljövänlig bioplast av sockerrör" i korkarna o s v. Så här svarade de mig bland annat:

"Bioplasten som används i förpackningar från Tetra Pak tillverkas av sockerrör. I och med att råvaran är växtbaserad kan man förenklat säga att man återanvänder den koldioxid som redan finns i atmosfären. Enligt livscykelanalysen har en kartongförpackning med kork och laminat som tillverkas av bioplast lika liten klimatpåverkan som en traditionell kartongförpackning utan kork. Därmed kan man öka bekvämligheten för konsumenter genom att sätta på en skruvkork, utan att sänka hållbarhetskraven."

När jag hävdade att skruvkorken är ett konstruerat behov som går tvärt emot alla samtida klimatforskares tal om att vi (I-länder) måste ändra vår livsstil och våra konsumtionsmönster för att få bukt med akuta miljöproblem blev svaret:

"Skruvkorkar efterfrågas av många konsumenter men vi har även förpackningar utan skruvkork för de kunder som väljer det. Vi vet att om det inte alls går att erbjuda mjölk och juice i förpackningar med skruvkork så kommer flertalet konsumenter välja andra förpackningar som har det. Detta är vad som skett t ex i Frankrike och England där den mesta mjölken säljs i plastflaskor. En kartongförpackning med en skruvkork är då ett vettigt alternativ som innebär minst utsläpp av CO2 till exempel."

Jag tycker att Tetra Pak borde gå i bräschen för att uppfinna nya, miljösmarta och enkla förpackningar. Klimatkrisen borde vara skäl nog. Det är ju bråttom. I stället går man i gamla, föråldrade konsumtions-ledband och tillverkar "det som kunderna efterfrågar". Att gömma sig bakom sådant duger inte, enligt mig.

Vidare: när jag undrade på vilken jordbruksmark Tetra Pak odlar sina "sockerrör" som blir till bioplast fick jag inget svar. I stället skickade företaget över sin "Hållbarhetsredovisning" och önskade trevlig helg (allt kommunikation skedde i en Facebook-tråd f ö). När jag läste denna häpnade jag. Tetra Pak köper enligt redovisningen sin bioplast från Braskem – en brasiliansk petrokemisk jättekoncern, med förgreningar i Mellanamerika och USA (något som minst sagt känns tveksamt i dessa dagar). Bioplasten är f ö bara en liten del av denna jättelika koncerns fossilbaserade plastindustri. Var sockerrören växer och hur de odlas vet jag fortfarande inte. Men helt klart är det att jordbruksmark långt borta används för att hålla liv i smått bisarra konsumtionsmönster i Europa samtidigt som människor svälter, vilda ryggradsdjur utrotas och skogar brinner.

Vad säger Naturskyddsföreningen om detta? Och om skruvkorkar? Är bioplast "bra och hållbart" utifrån ett ekologiskt perspektiv? Och vad vet NF om Braskem? Det vill jag gärna veta.

F ö borde vi starta ett "korkuppror" (om det nu inte finns redan). Jag är med! Är du, Karin?

Reidar Sjödén
  • Absolut! Jag är med!!! / Karin