Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Slöseri med tvättmedel ger ökade utsläpp

Hur kan vi få till stånd en bättre information om tvättmedelsförbrukning?
Vi lär förbruka 50 000 ton tvättmedel per år. Med rätt information och samordning mellan tvättmaskinstillverkare och tvättmedelstillverkare kan vi spara 50%.
Jag har haft några olika tvättmaskiner sedan 1970-talet. De har varit på 4 kg.
Jag har alltid försökt välja miljövänliga tvättmedel men på senare tid har jag fått mer och mer anledning att tänka på mängden tvättmedel.
Jag har flyttat till en lägenhet och fått tillgång till 2 nya tvättmaskiner, en i lägenheten och en i fastighetens tvättstuga.
Den ena uppges ta 6 kg tvätt, den andra 7 kg.
Men: jag får inte in mer tvätt i 6-kilosmaskinen än vad jag fick in i de gamla 4-kilosmaskinerna jag använt tidigare! 2 påslakan, 2 underlakan och 2 örngott.   I 7-kilosmaskinen får jag in en aning mer tvätt.
Så är det dags att tillsätta tvättmedel. Jag har ett par olika sorter och läser noga på förpackningarna.
Till en 6-kilosmaskin ska det vara mellan 50 och 100% mer tvättmedel än till en 4-kilos. Men jag har ju inte fått i mer tvätt!
Jag har talat och mailat med tvättmaskinstillverkaren men bara blivit mer konfunderad.
De säger sig inte samarbeta med tvättmedelstillverkarna, deras doseringsanvisningar är helt deras ansvar.
Jag förstår att det är ett bra försäljningsargument att en maskin rymmer 6, 8, 10 ja t o m 12 kg men trumvolymen ökar inte i motsvarande takt och jag får som sagt inte in mer tvätt i en ny 6-kilos än i den gamla 4-kilos. Kanske borde man ange trumvolym istället?
Jag har inte orkat jämföra alla maskiners trumvolym men några har jag tittat på och jag inser att om trumman inte är dubbelt så stor så får det inte plats dubbel så mycket tvätt. Kanske är det så att maskinen klarar tyngre tvätt, t ex mattor?
I tvättmaskinernas bruksanvisningar uppmanas vi att följa doseringsanvisningen på tvättmedelsförpackningen och inte överdosera. I jakten på att sälja mer ger man maskinerna en annan kilobeteckning utan att kommunicera med tvättmedelsbranschen. Eller också har man trots allt kommunicerat men fortsätter med doseringsanvisningarna för att sälja mer.
Jag har tittat på några tester. Nya tvättmaskiner får många plus för nya tekniker, bl a för att de använder mindre vatten. Många får dock minus för att de inte sköljer rent.
Min slutsats blir: Samma mängd tvätt + mer tvättmedel + mindre vatten = dåligt tvättresultat, ökade kostnader och väldigt dåligt för miljön.
Gunvor Waller Rapportera olämpligt innehåll
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.