Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Solceller eller miljömärkt el

Hej!

Jag undrar om det är bättre för miljön att skaffa solceller till min villa än att köpa el märkt Bra miljöval? Det handlar om ca 10 000 kWh/år (huset värms med bergvärme).
Julia Ohlström Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Julia!
  Tack för din fråga. Båda alternativen är bra, både att bygga solceller och att köpa bra miljövalmärkt el. Det är svårare att säga vilket som är bättre än det andra för miljön. De behöver inte stå i motsats till varandra, då solcellerna kommer producera mest på sommaren och bergvärmepumpen behöver mest el på vintern. Om solcellerna dimensioneras för att motsvara förbrukningen kommer det att bli ett överskott på sommaren som går att sälja, medan man på vintern behöver köpa el från nätet.

  I el märkt Bra Miljöval ingår solenergi och andra energislag som uppfyller våra miljökrav. Så vi borde kunna säga att det är gott nog. Men sett i perspektivet att vi behöver bygga ca 60-100 TWh ny elproduktion de närmaste 20 åren så är det såklart alltid välkommet att bygga mer solenergi. I dag är solelproduktionen i Sverige under 1 procent, så vi är långt ifrån det mål på 10 procent som fanns i Energimyndighetens solstrategi. Vi kommer därför behöva mycket mer solrevolution framöver!

  Vänligen,
  Lisa
  Lisa Persson
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.