Till senaste kommentaren

Stockholm-Gotland: Flyg eller färja?

Hej,
Vilket färdsätt till Almedalsveckan är miljövänligast för en resenär från Stockholm, flyg eller färja, förutsatt att pendeltåg används till Arlanda resp. Nynäshamn samt att taxi resp. promenad används i Visby? Det råder lite förvirring runt detta på arbetsplatsen så det vore intressant om detta gick att reda ut närmare. Tack på förhand!
Mvh,
Ulf
Ulf Guttormsson Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Ulf.

  Tack för din fråga. Den är faktiskt inte helt enkel att besvara. Faktum är att det inte finns något självklart svar då det till stor del beror på vilken typ av båt du åker med. Gotlandsfärjornas utsläpp är relativt stora för att båtarna går ganska snabbt. Eftersom flygresan mellan Stockholm och Visby är ganska kort hinner flyget inte komma upp tillräckligt högt så att det tillkommer någon höghöjdseffekt, vilket gör att flygets klimatpåverkan på den här sträckan inte blir lika stor som om du flugit längre.

  Samtidigt fraktar färjan till skillnad från flyget en hel del gods. Det gör att färjan kan vara effektivare än flyget, sett till utsläppsmängd per person.

  Det är framför allt hastigheten som påverkas fartygens utsläpp. Om farten minskade från 28 till 22 knop skulle utsläppen minska med 25 procent.

  Om allt går som planerat kommer snart en naturgasdriven färja trafikera den här sträckan till sommaren, vilket kommer vara det minst miljöpåverkande alternativet.

  Allt gott,


  Isabelle Digital kommunikatör
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.