Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Super wash

Hej! Jag kan inte finna någon information om den sk. "super wash" behandlingen på ull. Jag förstår det som att den innehåller plast? Har ni mer information kring hur detta går till samt hur det påverkar vår miljö?
Med vänliga hälsningar Miriam
Miriam Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Miriam,
  Ullfibrer är täckta av små fjäll, och om man tvättar eller bearbetar ullen kan dessa fjäll haka fast i varandra vilket då leder till att ullen tovar sig.
  Om man ska kunna tvätta ull i vanliga program och få ett krympfritt ullplagg behöver man därför få bort fjällen, vilket kan göras med superwash-behandling.
  Först tar man bort de yttersta delarna av fjällen genom att ullfibrerna behandlas med klorbaserade kemikalier. Därefter belägger man fiberytan med en syntetisk polymer så att återstoden av fjällen ”limmas fast” på fibern. Kvar har man då släta fibrer som inte tovar sig.
  I processen används giftiga ämnen som kan påverka miljön negativt och det stämmer att beläggningen består av ett tunt lager plast.
  Vi är inte tillräckligt insatta i metoden för att kunna svara på om det finns alternativa kemikalier och om det kan utföras i slutna system, vilket skulle kunna minska påverkan eller liknande, men baserat på den information vi hittar är vårt råd att köpa obehandlad ull och tvätta i 30 grader handtvätt som vanligt. Då slipper man de miljörisker som superwash-behandlingen kan innebära.
  Carina
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.