Svar till klimatförnekare

www.klimatupplysningen.se vässar alla tvivlare av klimatförändringarna sina argument, bl a om att den tillfälliga extrema temperaturökningen över Arktis endast beror på ett tillfälligt regionalt lågtryck och samtidigt hade Sibirien köldrekord pga ett högtryck där. Istäckets utbredning jämförs under de senaste fem åren och då är inte 2016 något extremår. Helt naturliga variationer alltså. Och även om just dessa klimatfenomen kan förklaras som naturliga variationer så saknas klimatdebatten med isutbredning o klimatvariationer i ett större sammanhang som tar ner klimatförnekarnas argument. Dessutom påstås isfria hav ha en "avkylande" effekt över Arktis. Alla dessa argument o påståenden får stå oemotsagda. På så sätt fostras oinvigda o samhälls- o mediekritiker till att tvivla på människas effekter på klimatet. Och det var just brist på kritiskt tänkande och förståelse av den motstående sidans argument som var troliga orsaker till att Trump och hans klimatförnekande stab vann presidentvalet.

Det är svårt att som ensam medlem föra debatten på "klimatupplysningen" men tillsammans kan vi göra det även med andra engagerade från olika miljöorganisationer. Vi kan säkert också bli bättre på att ha motargument till de "bevis" och tvivel som klimatförnekare kan använda för att späda på klimatskepticismen.

Mitt förslag är alltså att uppmana medlemmerna i Naturskyddsföreningens olika klimatnätverk att spetsa de goda argument som finns för att sprida bland våra meningsmotståndare.

Adrian Sokolik Rapportera olämpligt innehåll