Till senaste kommentaren

Sveriges andel av koldioxidutsläppen

Jag har haft en dialog med en man på facebook som tycker att det inte har någon som helst betydelse om vi ökar eller minskar vår koloxidutsläpp eftersom vi står för bara 0,02% av utsläppen internationellt. (Han rekommenderar en halvering av bensinpriset.) Jag har försökt kontrollera siffran, men hittar inte svaret. 0,02% låter lågt med tanke på att Sveriges befolkning är ca 0,1% av världens. Någon som har svaret?
Karin Wiberg Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

  • Hej Karin!

    De totala utsläppen av växthusgaser i världen är cirka 50 miljarder ton, räknat som koldioxidekvivalenter. Sveriges territoriella utsläpp var 2016 totalt 52,9 miljoner ton. Det blir mycket riktigt en promille av världens utsläpp. Räknar man med konsumtionsbaserade utsläpp blir det dubbelt så mycket, 106 miljoner ton, eller två promille.

    Visst kan det här låta lite, men ett sådant resonemang missar hela poängen med att vi i Sverige ska gå före och minska våra utsläpp snabbt. Om vi som ett rikt välfärdsland kan visa att omställning till fossilfrihet är möjligt och dessutom lönsamt så blir det ett gott exempel för hela världen, samtidigt som svensk industri kan exportera smarta energi- och miljötekniklösningar. Klimatomställningen är nödvändig eftersom Business as usual inte är möjligt och skulle leda oss mot katastrofala samhällsproblem. Den som tar ledningen i omställningen globalt har allt att vinna på detta, och inget att förlora.

    Allt gott,
    Isabelle Digital kommunikatör
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.