Tvål och schampo i havet

Hej
Är det tillåtet att använda tvålar och hårschampon i sjöar och hav ? Jag har en granne som gör det och skulle vilja veta vad som gäller.

Kommentarer

 • Hej Maria,

  Vi känner inte till något förbud mot att använda tvål och schampo i sjöar och hav. Du kanske kan kolla med kommunen vad som gäller där du bor?

  Vänliga hälsningar
  Åsa
 • Även om ni inte känner till något förbud, borde väl ett råd vara på sin plats. Ni bör ju ha tillgång till expertis som kan uttala sig i frågan. Det kan väl inte vara bra för vattenlevande djur att få en massa tvål och schampo i sig.
  Åsa
 • Hej,

  Vi rekommenderar inte att man använder tvål och schampo i sjöar och hav.

  Hälsningar
  Åsa
 • Hej!
  Jag såg denna fråga och undrar då om ekologiska schampon och balsam går att använda, eller sådana som är utvecklade specifikt för användning i sjö och hav? Eller rekommenderar ni att undvika allt vad gäller schampo, balsam och tvål i sjö och hav?
  Vänliga hälsningar, Lydia
  Lydia
 • Hej
  För att motivera till att inte använda tvål och schampo vid bad vid stränder skulle jag gärna kunna skriva ut ett informationsblad från er om varför.
  Finns det möjlighet att ni kan skriva en sådan och lägga upp så andra kan skriva ut och sätta upp?
  Anna
 • Hej,

  Våra sakkunniga är tyvärr på semester. Vi ber att få återkomma när de är tillbaka och vi har ett ordentligt svar på era frågor.

  MVH
  Jakob Kommunikatör
 • Hej!
  Vore jättebra om ni tog fram kortfattat informationsblad. Det är så många som använder schampo i havet. 
  Nuförtiden är det vanligt att det blir mycket lödder på stränderna när det blåser och är vågor. Vet ni om det något samband, eller löddrar vattnet på grund av andra föroreningar?
  Marita
 • Hej. har ni lyckats göra någon information som man kan sätta upp ? Vi har problem med detta där jag bor.
  Tina Erixon
 • Hej!

  Tack för förslaget om infoblad. Eftersom vi får in många bra förslag, behöver vi göra en prioritering, men det är inte alls uteslutet att något sådant kommer att tas fram.

  Det är viktigt att minimera tillförseln av miljöbelastande kemikalier i hav och sjöar. Vi rekommenderar därför att man inte tvättar hår och kropp där. Saknas andra möjligheter till dusch och bad, så är det särskilt viktigt att använda miljömärkta produkter (Bra Miljöval och Svanen) och att vara sparsam med mängden.

  Vänliga hälsningar
  Åsa
 • Hej!
  När jag ville ha miljövänligt shampo rekommenderade min frisör ett shampo som heter Björk. I deras reklambroschyr skrev de mycket om hållbarhet och certifiering och de har en hel sida med bild på Naturskyddsföreningens märkning Bra miljöval, men på flaskan finns ingen märkning. Har ni någon lista på vilka varor som är Bra miljöval?
  Anna Jerdén
 • Hej,

  Ja, här har vi ett register:
  https://www.naturskyddsforeningen.se/bra-miljoval/register

  Vänliga hälsningar
  Åsa
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.