Till senaste kommentaren

Tvätt av kläder i polyester och polyamid

Hej!

Jag har läst att mikroplaster frigörs vid värme. Jag undrar vid vilken temperatur plasterna frigörs? Är det ok att tvätta polyesterplagg i 30 grader eller frigör jag mikroplaster även då? Vidare undrar jag vilken skillnad det är mellan polyester och polyamid, är något bättre än det andra eller är dessa material lika dåliga vad gäller mikroplaster och miljö?

Jag har även läst att det finns tvättpåsar som fångar upp mikroplaster ur tvätten när man tvättar. Fungerar sådana och var köper jag i så fall en sådan påse?

​Och slutligen, går mikroplaster in genom huden vid användning av polyesterplagg? Jag tänker i synnerhet på träningskläder som man svettas i. Är det någon skillnad för barn och vuxna i detta hänseende?

Tck för svar.

Mvh,
Malin
Malin Engström Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Malin!

  Mikroplaster frigörs framför allt vid nötning av tyget vid användning och tvätt. Temperaturen vid tvätt gör därför ingen större skillnad. Istället är det viktigare att fylla tvättmaskinen ordentligt (vilket leder till mindre nötning per kg tvätt).

  Vill du vara extra snäll mot miljön kan du stoppa plaggen i speciella tvättpåsar som fångar upp mikroplasterna. Dessa påsar kan du hitta på flera ställen, sök efter Guppy friend. Påsarna är gjorda av nylon, som också är en plast, men de långa och glatta trådarna som använts gör att inga mikroplaster släpper från själva påsen. Efter några tvättar med plagg av syntetmaterial i påsen kommer du att hitta lite ludd i sömmarna på insidan. Luddet kan du dammsuga upp, så hamnar mikroplasten i brännbart istället för i avloppet.

  Mikroplasterna som släpper från kläder är så pass stora att de inte kan ta sig genom huden.

  Vänliga hälsningar
  Åsa
 • Hej Åsa!

  Tusen tack för ditt svar. Jag har en följdfråga, vad händer om man får i sig tyg av polyester eller fleece? Kan minroplaster ta sig genom tarm och cellväggar och ansamlas i kroppen? Jag är orolig för när jag ammade min trenånaders bäbis fick hon i sig ludd från fleece som fanns på amningsinlägget jag använder.

  Återigen, tack för svar!

  Mvh,
  Malin
  Malin Engström
 • Hej!

  Mikrofibrer är så pass stora att de inte tar sig från tarmen och in i kroppen, utan de kommer att passera ut igen. Problemet med mikrofibrer för vattenlevande organismer är framför allt att de, om det blir större mängder av dem i mag-tarmkanalen, kan skapa en falsk mättnadskänsla samt leda till förstoppning. Med tiden sönderdelas mikroplaster och mikrofibrer till mindre och mindre bitar, och när de är i nanostorlek kan de ta sig in i kroppen, med oklara följder.

  Mvh
  Åsa
 • Hej Åsa!

  Det är ju verkligen skrämmande!! Jag har köpt en Guppy Friend somanvänds för alla våra syntetkläder (och tygblöjor).

  Så fleeceluddet min bäbis fick i sig kommer alltså bara passera mage och tarmkanalen utan att brytas ner till nanopartiklar som kan passera cellmembranen i kroppen?

  Vänliga hälsningar,
  Malin
  Malin Engström
 • Ja, nedbrytningen till nanopartiklar tar tid och kräver UV-ljus (vilket bryter bindningen i polymeren).
  Åsa
 • Hej Åsa!

  Tack för förklaringen.

  Vet du hur det är med nabopartiklar i solskyddskräm? Hade tidigare solskyddskräm för barn (Eukerin) med faktor 50 och visste inte att den innehöll nanopartiklar så jag smörjde alla barnen (inklusive vår bäbis!) med den. Är det risk att partiklarna går in i kroppen? Nu har jag köpt en ekologisk utan nanopartiklar.

  Mvh,
  Malin
  Malin Engström
 • Hej igen!

  Jag har en sista fundering angående polyester. Hur slits tex gosedjur när barn leker med det? Lossnar partiklar/mikroplaster/fibrer som barnet får i sig genom tex luftvägar? Ska man undvika att använda fleecefiltar till bäbisar av denna anledning? Jag har en sovbjörn från Warmies av polyester (luddig/långhårigt tyg), den har en fyllnig av hampa och lavendel och det går att värma den i mikron för att använda som värmekudde. Är den ok att värma och ha till bäbis/små barn eller finns det risk att det lossnar partiklar från den som barnet får i sig??

  Mycket tacksam för svar och rpdgivning i denna fråga!

  Mvh,
  Malin
  Malin Engström
 • Hej Malin,

  Från alla typer av textila material kan det lossna fibrer. Dessa kan spridas genom luften och hamnar så småningom på marken/golvet/möbler etc. Fibrer från syntetisk textil, så som polyester, hittas i luften både inomhus och utomhus, men oftast i en högre koncentration inomhus. Det rör sig om ett fåtal fibrer per kubikmeter luft, men dessa kan vi alltså andas in. Beroende på storleken på fibern kan den komma olika långt ner i lungorna, och kan orsaka irritation och/eller inflammation. Hos textilarbetare ser man en ökad irritation och inflammation i lungorna som påminner om allergisk inflammation. Mer forskning behövs för att kartlägga vilka effekter syntetiska fibrer som andats in har på konsumenter.

  Med denna kunskap som bakgrund är rådet att man bör vara försiktig med mängden syntetiska textilier i hemmet. Även om fibrerna inte är direkt hälsofarliga, bidrar de till antalet partiklar som kommer ner i lungorna och som potentiellt kan orsaka irritation och inflammation. Att vädra, dammsuga och våttorka minskar mängden fibrer i luften och på golvet tillfälligt.

  Vänliga hälsningar
  Åsa
 • Tusen tack för alla svar och förklaringar Åsa!

  Vänliga hälsningar,
  Malin
  Malin Engström
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.