Till senaste kommentaren

Tvätta med enbart ättika/vinäger

Hej! Vi har pratat om detta ämne hemma och under en lång tid tvättat med enbart ättika, dvs helt utan tvättmedel, detta av miljöskäl. Min fru säger att det blir lika rent, kanske renare, och jag kan då inte märka att hon skulle ha fel. Min fråga är om det i långa loppet är lika effektivt, kanske effektivare t.o.m., att bara använda ättika/vinäger vid klädtvätt? Eller måste man blanda i tvättmedel också varje gång eller bara ibland? Har sett att en del blötlägger i ättika före tvätt och tvättar sen med tvättmedel. Hoppas ni kan reda ut detta då det är miljömässigt mycket bättre att slippa skölja ut tvättmedel i avloppet. Mvh Tomas
Tomas Holmström Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Tomas,

  Ledsen för sent svar! Din fråga kom bort under semestrarna.

  Vi har inte sett några tester på hur ren tvätten blir med ättika, men det verkar inte
  sannolikt att ättika skulle ge lika bra eller bättre tvättresultat som ett
  tvättmedel.

  Ättika är bra om man vill köra en rengöring av tvättmaskinen eller behandla ett plagg för att få bort lukt. Det finns dock en risk att det påverkar kläderna, tvättmaskinen och avloppsrören negativt om man använder det vid varje tvätt. Surt vatten kan ge missfärgningar på tyg och fräta på vattenledningar och textil.

  Vi rekommenderar att ni använder miljömärkta tvättmedel (märkta med Bra Miljöval eller Svanen). De är granskade så att de inte innehåller några miljö- eller hälsofarliga ämnen.

  Vänliga hälsningar
  Åsa
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.