Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Tygblöjor med fleece

Hej!
Jag har använt tygblöjor sen min dotter föddes, o då främst vikblöjor av bomull o ullbyxor som tätskikt. Har tyvärr insett att hon inte tål att vara blöt mot huden, som en blir med tygblöjor av naturmaterial. Har nu prövat pocketblöjor med insida av fleece som känns torrt mot huden, o det funkar fint! Men.. miljösamvetet gnager.. En maskin med blöjor torde ju motsvara en fleecetröja o då släpper jag alltså ut 1800 plastpartiklar två ggr i veckan!! Men det måste väl fortfarande vara bättre att använda tygblöjor än att använda engångs, eller??
Har kommit på att jag kan använda blöjinlägg av naturmaterial i alla fall, istället för microfiber. För jag gissar att det är lika illa som fleece?

(Tvättar oftast full maskin o hängtorkar oftast inne i lägenheten. Använder tvättnötter.)

Kommentarer

 • Hej Maria!
  Din fråga var inte lätt att svara på, för precis som du skriver så har studier visat att fleece-material som tvättas släpper en massa små partiklar. Blöjinlägg av naturmaterial låter som ett bättre alternativ, eftersom dessa fibrer är av organiskt material och bryts ned.

  Vänliga hälsningar
  Weronika

  Weronika Rehnby
 • Men som jag skrev tål hon inte naturmaterial, så det är tyvärr inget alternativ.. Försöker minimera fleecen genom att använda inlägg av naturmaterial, istället för microfiber. Jag använder även vikblöjor när vi är hemma o får då byta direkt hon kissat, så så kan jag inte göra utanför hemmet.

  Vänligen, Maria

  Maria
 • Inser när jag läser om att vi nog talar om varandra. Pocketblöjor, som jag numera använder, är en blöja sydd av två skikt ett yttre o ett inre. Det yttre är av PUL-tyg, plastad polyester tror jag, o det inre antingen av naturmaterial såsom bomull, hampa eller bambu eller av tex fleece, som leder bort fukten från huden. Naturmaterialen blir blöta o känns blöta. Det är alltså detta hon inte tål, vilket gjort att jag tvingats använda fleeceinsida. Pocketblöjan är sydd som en ficka, därav namnet. I fickan lägger man ett inlägg i ett sugande material såsom microfiber, hampa eller bambu. Det är alltså här jag väljer naturmaterial för att minimera användandet av fleece/microfiber.
  Så min fråga kvarstår tyvärr.. Är fleeceblöjor bättre eller sämre än engångs?

  Maria
 • Jag funderar över precis samma sak. Jag tänker att det ju också finns "torra" pockets som har cool-max eller fuskmocka mot huden. Hur är dessa material miljömässigt?

  Annars tänker jag spontant att det miljömässigt ändå måste bli en vinst med tygblöjor, trots fleecematerial. Det går ju åt extrema berg av engångs jämfört, och det blir nog en och annan förorening av det med. Och hur vet vi egentligen att vikblöjor av bomull är så mycket bättre? Bomull kräver ju mycket vatten och kemikalier vid tillverkningen.

  Så egentligen kvarstår frågan: Är det värst att släppa ut partiklar med tvättvattnet (+ energi- och vattenåtgång vid tvätt) eller att använda engångsmaterial (både tillverkning, transport och förbränning)?

  Emma Liljeberg
 • Dessutom måste man väl väga in att det borde vara bättre att fortsätta slita på de blöjor och inlägg man redan har (trots fleece) än att köpa nya?

  Emma Liljeberg
 • Tack, du skrev mycket jag tänker! Särskilt nyfiken på svar angående fuskmocka o coolmax..

  Maria
 • Problemet med fleece verkar inte vara att det är syntetiskt, utan att det släpper ifrån sig syntetfiber. Det verkar inte coolmax göra, så rimligtvis är det ett bättre miljöval?

  Emma Liljeberg
 • Jag hoppas på fuskmockan då jag har ett antal renoveringsojekt hemma 😉

  Maria
 • Coolmax är troligen det bästa syntetmaterialet ur miljöhänsyn på blöjor, fuskmocka på andra plats och fleece sämst. Om det sedan är mer miljövänligt att kasta de blöjor du har och köpa nya är däremot jättesvårt att svara på...

  Silkesinlägg är i naturmaterial men känns torra. Nackdel handtvätt.

  N
 • Tack! Precis så var min gissning. Nyfiken, vet du, eller är det en kvalificerad gissning? 😀

  Maria
 • Tack! Precis så var min gissning. Nyfiken, vet du, eller är det en kvalificerad gissning? 😀
  Nya blöjor kommer det inte bli, av ekonomiska skäl ;), men frågan vore intressant att få svar på.

  Maria
 • Ur hänseendet släppa ifrån sig plastfibrer är det så, fleece släpper rätt mycket, fuskmocka lite och coolmax ingenting alls. Det vet jag efter att ha diskuterat med flera textilutbildade.

  Sedan kanske det finns ytterligare miljöaspekter kring tillverkning exempelvis som också påverkar miljön. Det vet jag inget alls om egentligen, därför jag skrev troligen. Men jag kan inte se varför tillverkningen av coolmax skulle belasta miljön mer än tillverkningen av fleece direkt.

  N
 • Det jag har fått fram är att Coolmax är en filamentfiber med speciella egenskaper som gör att fukten transporteras bort från huden. Den är gjort av polyester och fibern spinns "oändligt lång" därav namnet filamentfiber.

  Syntetfibrer som spinns oändligt långa kapas i många fall till stapelfiber för att kunna spinnas ihop med till exempel bomull, som är en naturlig stapelfibrer.
  Alla typer av stapelfibrer kan alltså "slinka" ut från ett tyg eftersom de är små och korta.

  Så sammanfattningsvis kan man säga att om blöjan innehåller tyg med Coolmax, så borde de inte släppa så mycket partiklar och därför vara ett bra alternativ att användas i en blöja.

  För att ha koll på produktionsprocesser och kemikalier som används, så vore det bra om blöjan också var miljömärkt. Kanske något att fråga efter som konsument?
  Det görs också Coolmax-fibrer av återvunnet material som plastflaskor.

  Vänliga hälsningar
  Weronika

  Weronika Rehnby
 • Tack N o Weronika! 😀

  Maria
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.