Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Utfasningsämnen i kemiska produkter märkta med Bra miljöval?

Hej!

Jag undrar om kemiska produkter som är märkta med Bra miljöval är garanterat fria från utfasningsämnen?
Tack på förhand!
Björn Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Björn,

  Bra Miljövals krav är inte formulerade riktigt på samma sätt som kriterierna för utfasningsämnen i PRIO-verktyget och vi har inte gjort någon direkt jämförelse.

  Precis som PRIO-verktyget syftar Bra miljöval till att fasa ut ämnen med problematiska egenskaper, exempelvis svårnedbrytbara (så kallat persistenta) ämnen och ämnen som misstänks orsaka cancer, genetiska förändringar eller störa fortplantningsförmågan (så kallade CMR-ämnen).

  Märkningen ställer därför hårda krav inom alla dessa kategorier. Vår tillämpning är att det inte ska krävas att ämnen är obligatoriskt klassificerade som CMR:er för att inte godkännas. Vanligen så räcker det med att ett ämne är antingen persistent, bioackumulerbart (lagras i vävnader) eller har hög giftighet i vattenmiljön, för att fällas av våra kriterier, medan det för utfasningsämnen krävs att två eller tre av dessa är uppfyllda.

  När det gäller hormonstörande ämnen så anger inte PRIO-verktyget hur sådana ska identifieras. Inom Bra Miljöval tillämpar vi den lista som Internationella Kemikaliesekretariatet tagit fram över hormonstörande ämnen (SIN-listan).

  Vänliga hälsningar

  Åsa
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.