Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Vad göra med plastkläder?

Hej! Genomgår en plastbantning i garderoberna hemma just nu då vår son fått andningsproblem samt allergier och vi gör vårt bästa för att reducera alla möjliga påverkningskanaler.

Vad gör vi med de kläder som är av plast? Många är hela osv men det känns så fel i själ och hjärta att skänka dem vidare så de fortsätter sprida mikroplast i både vatten som landmiljö. (Hänvisar till den senaste studien där de påvisat att det räcker med att ta av och på kläder som innehåller plast för att mikroplasten ska spridas)

Ska vi hellre lägga dem i soptippens källsortering för lump? I brännbart? Vi står helt rådvilla!

Mvh
/Linda

Kommentarer

 • Hej Linda!

  Tack för din fråga!
  Vi rekommenderar inte att slänga kläder som innehåller syntetfibrer. Baserat på den forskning som finns idag kommer den absolut största miljöpåverkan för textil från tillverkningsprocesserna, och det är därför viktigt att använda plagg hela deras livslängd. Välj gärna biobaserade material när du köper nytt, men släng alltså inte gamla syntetkläder i soporna.

  Några tips är att ta hand om det du har, inte tvätta kläder i onödan och när du tvättar syntet, använda skonsamma program/fintvätt och låg temperatur eftersom det tenderar att minska fibersläppet. Det är vid de första tvättarna som mest fibrer släpper från plaggen. Därför är begagnade syntetplagg bättre än nya.

  Det finns inte någon forskning som visar att syntetkläder innebär en större risk för hälsan än naturmaterial. Hälsofarliga kemikalier och färger kan användas i alla typer av material och har med tillverkningsprocesserna att göra och inte materialvalet. Bästa sättet att undvika hälsofarliga ämnen är att välja miljömärkta kläder (Bra Miljöval, Svanen, GOTS eller EU-blomman) alternativt Oeko-Tex-märkta textilier. Då har plaggen kontrollerats så att inga hälsofarliga ämnen finns i materialet.  

  Vänliga hälsningar

  Åsa
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.