Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Var är småfåglarna?

På vintern finns talgoxar, blåmesar, rödhakar, m.m. Nu i maj månad har jag endast svart och vit flugsnappare 1-2st, 1 sädesärla pilfinkar! Var är resten?
Eva Wendin Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Jag undrar också. Jag saknar också fågelliv. Än har inte svalorna synts till tex.
  Ställde liknande fråga till en fågelskådargrupp
  Madeleine
 • Tack för era frågor!

  På vintern stryker olika arter av fåglar omkring och söker föda. På sommaren uppsöker de lämpliga häckningsplatser och matar ofta sina ungar med insekter (protein), vilket innebär att fågelmatningsplatsen inte är lika intressant. Svart vit flugsnappare är också känd för att vara dominant när det gäller häckningsplatsen. Fåglarna återkommer oftast när det blir svårare att hitta föda.

  Vänliga hälsningar,
  Henrik Kommunikatör
 • Svaret är av generell karaktär och ett bevis på att ni inte förstått allvaret i frågorna om att i princip alla småfåglar saknas fast det idag är den 7/6 2018.
  Svalorna har fortfarande inte anlänt till Stockholmstrakten vilket de brukar vid det här laget.
  Är detta inget ni känner till eller har någon som helst koll på?

  Katharina
 • Det är svårt att ge ett heltäckande svar vad som händer med småfåglar. Många är utsatta för påfrestningar eftersom arter såsom svalor flyttar till andra länder och ställs inför många risker längs vägen. Bland annat har det kommit rapporter från Frankrike om fågeldöd, kopplat till användning av bekämpningsmedel i jordbruket: http://www.unt.se/nyheter/omvarld/franska-landsbygdens-smafaglar-dor-ut-4933419.aspx 

  Och i Tyskland kommer det rapporter om insektsdöd i naturreservat, vilket gör att födan för många fåglar minskar. I Sverige vet vi fortfarande för lite om hur våra insekter mår: https://www.naturskyddsforeningen.se/hur-mar-vara-insekter

  Andra fåglar som tornseglaren har minskat på grund av bostadsbrist http://artfakta.artdatabanken.se/taxon/102976 Ett sätt att hjälpa till här är att sätta upp fågelholkar.

  Vänliga hälsningar,
  Henrik Kommunikatör
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.