Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Varför hamnar mina plastpåsar i havet?

Apropå plastpåsar, som diskuteras så livligt just nu. Det är ju naturligtvis angeläget att vi minskar vår förbrukning av plast och hittar ett sätt att minska mängden avfall i haven.
Det är en sak som jag inte förstår: Kan någon förklara om och i så fall varför mitt plastavfall hamnar i havet även om jag är noga med att lämna det i plaståtervinningen?
Lisbeth Söderling Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Lisbeth,

  Tack för att du hör av dig!

  Om du är noga med att lämna din hårda och mjuka plast i återvinningen så kommer inte just den här plasten att hamna i haven. En stor del av den plast som hamnar i havet är engångsförpackningar  och plastpåsar. Majoriteten av allt skräp som finns i havet har slängts på fel ställe på land och förts till havet med regnvatten, vindar och floder.

  Förlorade fiskeredskap, som  nät av nylon, sönderdelas också till mikroplaster. Men innan de har sönderdelats flyter näten runt som dödsfällor för djur, så kallade  spökgarn.

  Men om du använder kosmetika (tex peeling, tandkräm och smink) som innehåller mikroplaster eller tvättar kläder gjorda av syntetmaterial (fleece eller kläder av polyester och akryl) släpper dessa små plastpartiklar i tvätten som till slut hamnar i havet. Mikroplaster spolas nämligen ut i haven från våra reningsverk.

  Det mesta av dessa plastpartiklar fångas upp av reningsverken och  hamnar i slammet. En del av detta slam sprids som gödsel på oekologiska åkrar, resten används som fyllnadsmaterial. Men 10-30 procent av  plastpartiklarna passerar genom reningsverkets filter och hamnar i  haven. Varje år spolas uppskattningsvis cirka 15 000 miljarder  plastpartiklar ut i haven från svenska avlopp. Där blir de kvar i  hundratals år, kanske mer. ​​

  På land kommer en stor andel av mikroplasterna från nötning av bildäck. Hur mycket av de partiklarna som når haven finns det i dag ingen  forskning om, men det mesta hamnar i vägrenarna. Bildäck återanvänds ofta i konstgräsplaner, som i sig läcker mikroplaster. Hur plasten som  hamnar i jorden påverkar ekosystemen finns det inte heller någon  forskning om i dagsläget.

  Hoppas att det gav dig svar på din fråga.
  Tack för att du engagerar dig!

  Om du vill fördjupa dig ytterligare:

  https://www.naturskyddsforeningen.se/plastfritthav

  Vänligen,

  Åsa Digitalkommunikatör globala
 • Tack Åsa för ett bra svar! Tydligt med mycket information.
  Lisbeth Söderling
 • Tack själv! 😀
  Åsa Digitalkommunikatör globala
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.