Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Varför rekommenderar ni inte att alla ska bli veganer?

Hej Naturskyddsföreningen,

På "Frågor och svar om kött och miljö" under fråga 6. är det någon som frågar "Vadå, säger ni att alla ska bli veganer?" och ni svarar "nej". Om ni vill skydda naturen är det jättedumt att inte rekommendera en vegansk kosthållning. Ni borde känna till miljöpåverkan av kosthållning, men jag vill bara påminna er med ett exempel.

Enligt två studier (1,2) så krävs 675 m2 av land per år för att mata en vegan. Man behöver 18x så mycket för att mata en köttätare och 3x så mycket för att mata en vegetarian. Dessa siffrorna blir bara större för naturbeteskött.

Jag vill inte bli missförståd. Jag tycker ni gör ett jättebra jobb och är tacksam för det, men blev väldigt besviken när jag såg att ni inte rekommenderar vegansk kost. Hur kan ni inte göra det? Det är ju den bästa kosthållningen på så många sätt; bästa alternativet för mijön, hälsan och inga djur behöver lida eller dödas helt i onödan.

Ni förespråkar dessutom att äta ekologiskt och svenkst naturbeteskött. Dessa djur måste också äta, dricka, ha land att leva på och släppa ut avförning. Först och främst vill dessa djur inte bli utnyttjade och dödade. Även om det är bättre att äta ekologisk och naturbeteskött jämfört med indistriellt kött så är det mycket bättre för mijön att välja vegansk kost.

Jag blev medlem i naturskyddsföreningen för några dagar sedan, men kommer inte fortsätta att vara medlem om ni inte börjar rekommendera en vegansk kosthållning. Var god informera mig om ni kommer börja göra det eller ej.

Tack så mycket för att ni läser,
Adrian Sigfridsson


1. "Our Food Our Future. Making a Difference With Every Bite: The Power of the Fork!" EarthSave International
2. Eishel, Gordon, et al. "Land, irrigation water, greenhouse gas, reactive nitrogen burdens of meat, eggs and dairy production in the United States". Proceedings of the National Academy of Sciences. Vol. 111 No. 33 June 2014
Adrian Sigfridsson Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Adrian!

  Tack för sin fråga och dina synpunkter. Precis som du skriver är vi väl medvetna om köttets klimatpåverkan. Vi har jobbat en hel del med att informera om det här och vi har uppmärksammat köttets klimatpåverkan i flera år. Vi argumenterar inte för att alla ska bli veganer, men vi säger samtidigt att det är toppen att de som väljer att äta veganskt gör det. Det är en stor insats för miljön och vi hejar på alla som väljer att ta det beslutet.

  Vi vill peppa alla att dra ner på köttet – både den stora gruppen som inte vill sluta äta kött helt och hållet, och den grupp som väljer vego fullt ut.

  Att vi säger att svenskt ekologiskt naturbeteskött är det bästa alternativet för den som vill äta kött ibland är för att naturbetesmarker är extremt viktiga för den biologiska mångfalden. Faktum är att naturbetesmarker är en av de mest artrika miljöer som finns i Sverige, men de  hotas av igenväxning. Mer om det kan du läsa här: https://www.naturskyddsforeningen.se/betande-djur-ger-rik-natur

  Vi kommer fortsätta att prata om köttets klimatpåverkan också framöver, håll utkik i våra kanaler!

  Allt gott,

  Isabelle Digital kommunikatör
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.