Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Hur kan det vara möjligt att ändra antalet vargar som ska skjutas under pågående vargjakt?

Hejsan!
Med anledning av pågående vargjakt. Hur kan det vara möjligt att jägarna, i samband med jakten, begär tillstånd för nya påskjutningar då man tycker sig ha sett mer varg än beräknat? Det kan väl inte vara möjligt för länsstyrelserna att bevilja sådant?

Kommentarer

 • Länsstyrelsen i Jämtland ger muntliga tillstånd för skyddsjakt på rovdjur. Detta endast för att tillgodose en privat köttindustri som ingen vågar kritisera, Rennäringen. Hur kan Naturskyddsföreningen stillasittande acceptera denna särbehandling ?

  Pelle Plutt
 • Hej, frågan om utökad jakt gäller Loka-reviret i Värmland, där licensjakten utökades från 6 till 7 vargar.

  Syftet med licensjakten var att tömma reviret helt och det fanns beredskap för att länsstyrelsen skulle fatta ett nytt beslut om det visades sig att det var fler vargindivider än vad man tidigare hittat.

  Naturskyddsföreningen ska nu göra en grundligare analys av avgörandet i Högsta förvaltningsdomstolen angående licensjakten och vad det kan innebära för framtiden. Vi kommer att ha fortsatta dialoger med såväl myndigheter som berörda intresseorganisationer om hur det fortsätta arbetet för en hållbar vargförvaltning ska se ut.

  Här finns våra förslag för en hållbar rovdjursförvaltning: http://www.naturskyddsforeningen.se/vad-vi-gor/...

  Anna
 • Hej
  Vad gjorde ni för att påverka årets vargjakt? Det var ett stort antal vargar som dödades och det var friska individer som inte hade gjort någonting. Det verkar som jägarna kan styra som de vill. Har ni en röst? kan ni påverka? Vad tycker ni om jakten?
  Mvh Monica Jakobsson

  Monica Jakobsson
 • Hej Monica,

  Sedan den första vargjakten 2010 har Naturskyddsföreningen ifrågasatt jakt på den i Sverige hotade vargen. Naturskyddsföreningen har inte tyckt att myndigheternas beslut om licensjakten på varg har stämt överens med lagen. Genom att överklaga besluten granskas de av domstol. I flera fall har vi fått rätt. Tack vare det har hundratals vargar räddats och myndigheterna blivit medvetna om hur lagarna ska tolkas och hur besluten behöver motiveras.

  2016 års vargjakt överklagade vi och Högsta förvaltningsdomstolen beslöt att ta upp överklagandet och testa lagligheten i jaktbesluten.
  2017 års beslut om licensjakt överklagades av några av Naturskyddsföreningens länsförbund bland annat på grund av att vargstammen inte är livskraftig nog för licensjakt.

  Högsta förvaltningsdomens beslut slår fast att det var möjligt att tillåta licensjakt under 2016 och innebär också att det blir licensjakt under 2017. Det är i grunden bra att det nu finns ett avgörande om hur lagstiftningen ska tolkas och vi respekterar utslaget. Här hittar du hela vår reaktion på beslutet: http://www.naturskyddsforeningen.se/nyheter/vi-...

  Naturskyddsföreningen ska nu göra en grundligare analys av avgörandet och vad det kan innebära för framtiden. Naturskyddsföreningen kommer att ha fortsatta dialoger med såväl myndigheter som berörda intresseorganisationer om hur det fortsätta arbetet för en hållbar vargförvaltning ska se ut.

  Här finns mer information om vad vi tycker i vargfrågan, fakta och våra förslag på hur en hållbar vargförvaltning kan se ut:
  Här finns mer information om vad vi tycker i vargfrågan, fakta och våra förslag på hur en hållbar vargförvaltning kan se ut:
  Vargen behövs i en balanserad natur
  Så bör den svenska vargstammen förvaltas
  FAQ – vanliga frågor om vargen

  Vill du läsa mer hur vi har arbetat med detta genom åren kan du kika i skrivelsen Rättsfallen om licensjakt efter varg i Sverige – bakgrund och kronologi

  Anna
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.