Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

vargproblematiken

Hej . jag jobbar som naturguide en del av mitt arbete.Har aldrig varit medlem i er förening men har haft tankar om det. men efter vinterns ideliga överklagande på skyddsjakterna på varg och er totala brist på empati för oss som drabbas av varg har jag inte längre några tankar på att bli medlem hos er .Ni framställer oss som har problem med varg som varghatare. hata är ett hårt ord. vi kallar er vargkramare! Väldigt många här i byn har problem med varg. Lillhärdal, Jag har fått min upplåtna mark för småviltjakt helt spolierad på grund av varg. Inte ett släpp av drivande hund på 3 år. Ett bakslag för mitt företag. Hur tänker ni er framtiden när ni vill ha upp vargstammen till kanske 3000-5000 vargar? Då har det flesta företag som har lösgående djur (fäbodbruk) samer och jägare för länge sen fått lägga ner sina företag. Men vägen fram dit kommer att kantas av många tragedier. Är ni beredda att stå upp för ert ansvar vad gäller denna för många påtvingade farsot? Ni kommer aldrig att få hjälp med eftersök, vildsvinsbekämpning eller övriga skadeförebyggande åtgärder som vi jägare alltid gjort. Gör om. gör rätt!

hans-Ove hansson Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej,
  tack för dina synpunkter. Vi har, så vitt jag vet aldrig framställt någon som varghatare. Vi har, tvärt om, haft bra dialog med de flesta som är berörda på olika sätt, även om vi inte tycker lika. Vi driver frågor om ersättning och bättre bidrag till rovdjursstängsel för tamdjur, men det är ju inte det som är ditt problem.

  De flesta vill ha en vargstam i Sverige. Även många jägare, flera av våra medlemmar är också jägare, och vi har medlemmar i hela landet. Hur exakt stor vargstammen ska vara, har vi aldrig sagt exakt. Forskare har till Rovdjursutredningen framfört att cirka 700 vargar kan vara rimligt för att uppfylla kravet som EU:s lag ställer.

  Som du kanske vet är det inte vi som avgör rovdjurspolitiken utan riksdag och regering. Vi driver de frågor som våra medlemmar tycker är viktiga.

  Det är inte vi som förening som vill ha hjälp med olika jägarinsatser, utan sådant beslutas eller efterfrågas av myndigheter och eller genom politiska beslut.

  Det är till politiker och beslutsfattare som du ska framföra din kritik av rovdjurspolitiken. Det är de som har ansvar för de beslut som fattas och att lagar följs.

  Eva-Lena Neiman
 • Tackar för svaret. Jag vet mycket väl att det inte är ni som förening som behöver jägarhjälp. Utan jag menar att viljan från jägarhåll sjunker som en gråsten var gång ni överklagar skyddsjaktsbeslut som dom flesta gånger vilar på riktiga grunder. Enligt Mikael Karlsson så har Junselevargen inte åstadkommit nämnvärd skada!!! Just nu uppe i 61 hittade renar, 61 st !! lägg därtill ett stort mörkertal, för en näring som redan idag matar rovdjuren med över 40 000 renar !!! Vad gäller att påverka politiker så har jag fått svaret av Härjedalens kommun att det inte är en kommunal fråga. Vargfrågan klassas som en miljöfråga idag, i miljöfrågor så har kommuner vetorätt !!!! Vad gäller värdet för GYBS så finns forskning som säger betydligt lägre siffror. Cirka 100 st med genetiskt bra urval. 700 vargar skulle betyda enorma kostnader för dom drabbade. Jag varnade för stora problem när vargen etablerade revir här. Konsum i byn, wärdshuset . 2 företag som behöver varje kund dom kan få.Jag har tappat ca 100 gästnätter på småviltsjakten.markägarna i byn tappar försäljning av småviltkort.det kanske handlar om 500- 1000 besökare som försvunnit.Det är fasta återkommande kunder.dagkorten minskar rejält. Vad har hänt? Jo både konsum och Wärdshuset har slagit igen!!!. Ni måste begripa att denna totalhavererade rovdjurspolitik kommer till slut att utplåna all acceptans ifrån landsbygden. Och ni verkar tro att det finns bara varg ? Här i byn har det på 4 år skjutits 48 björnar !! Järvstammen ökar hela tiden. Snart finns inget att jaga, många av oss landsbygdsbor har löshundsjakt som vårt största intresse. försvinner den så dör definitivt glesbygden. Ersättningar kan aldrig ersätta livskvaliteten som försvinner. Vi har inga stora teatrar,biografer,museer,konserter och alla andra evenemang som erbjuds i städerna. Vi har naturen och jakten. skall även den måste lämna plats för en rysk degenererad vargstam då kommer folk att strunta i lagar och ordningar.!

  hans-Ove hansson
 • Hej igen,
  de olika frågor som du tar upp:
  Jägarnas vilja eller inte vilja att hjälpa till vid eftersök: Svenska Jägareförbundet får årligen ca 50 miljoner från regeringen per år för information, viltövervakning, älgförvaltning med mera. Dessutom ingår i uppdraget att eftersöka och ta hand om trafikskadade djur.

  Junselevargens skada på renar:
  Vargen har rivit och stört renar.
  Det finns cirka 250 000 renar i Sverige. 2011 ersatte betalade Trafikverket ut ersättning för 1200 överkörda renar. Staten ersätter varje år rennäringen för de rovdjur som finns inom renskötselområdet. 2009 var ersättningen närmare 60 miljoner. Varg står för en väldigt liten del av ersättningen.

  Att affärer och värdshus i glesbygden står och faller med jakt är kanske rätt i enskilda fall. Samtidigt så är det många som lever på upplevelse- och rovdjursturism. I Finland har den delen av turistnäringen vuxit och omsätter mer än 50 miljoner. I Sverige är den växande.

  Många jägare som t ex jagar fågel åker norrut för att det finns färre vargar i Sameland, så det finns antagligen turism som både vinner och förlorar på rovdjurens utbredning och förekomst. Jag kan förstå att löshundsjakt är ett intresse och djupt rotad tradition. Jag känner själv fler jägare, men det är ändå betydligt fler aspekter som håller en bygd levande.

  Att det inte finns något kvar att jaga är en sanning som bara gäller i vissa enskilda väldigt lokala trakter med många rovdjur. I Sverige finns 300-400 000 älgar och det skjuts över 90 000 varje år.

  Jag säger inte att du har fel i dina känslor och upplevelser, vill bara redovisa några av de siffror som också är rimliga att ta med i diskussionen.

  Med det avslutar jag mina svar i den här tråden.
  Med vänlig hälsning
  Eva-Lena

  Eva-Lena Neiman
 • Ska vi utrota alla rovdjur så att ditt företag går med vinst?! Du kanske ska pröve någom annan form av utkomst - såsom safari!
  Dom - rovdjuren - var där före oss människor!

  susanne ödman
 • Återigen samma gamla visa från er Rovdjursvänner. Vart nånstans ser du i mina kommentarer att jag vill utrota våra rovdjur??????. I Härjedalen har vi världens största rovdjurstryck på älgstammen sen många år tillbaka. Men en vargetablering håller på att knäcka det enda matnyttiga vilt som finns här.Försök sätta er in i våra problem istället för måla allt i svart vad gäller förvaltningen av rovdjuren.Samtliga djurägare här i byn har fått djur dödade av Varg. Det finns alldeles för mycket rovdjur för att dom ska utgöra en så intressant nisch för att ett företag ska kunna ägna sig åt rovdjursturism. jakten omsätter idag över 1 miljard årligen, rovdjursturism 1,5 milj !!!. Vi här i Härjedalen har levt med stora stammar av rovdjur i många årtionden och reglerat dom via jakt. Och vi som bor här har inte klagat över dom stora stammarna,men varg får droppen att rinna över. Varför förordar ni rovdjursivrare inte att rovdjuren skall ta 50 000 får och kor i sydsverige! Då får alla bära bördan lika.

  hans-Ove hansson
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.