Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Ved kontra luftvärmepump

Hej!

Jag undrar vad som är klimatvänligast, att elda med ved eller använda luftvärmepump? Vi kör med en kombination av de båda.
Luftvärmepump går ju på el så det beror väl också på varifrån man får elen, eller hur?
Att elda med ved har jag läst ska vara så klimatovänligt. Stämmer det? Gäller det inte bara ved som inte torkats ordentligt?
Vad är det mer man ska tänka på?
Skulle vara intressant att reda ut detta.

/Lisel Hamring
Lisel Hamring Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

  • Hej Lisel!

    Jag ber om ursäkt för lite långsamt svar från vår sida. Nu har jag kollat upp det här med vår expert och vi har inga direkta siffror som kan jämföra ved och luftvärmepump. Men här har Naturvårdsverket en artikel om vedeldning och vad som är bra att tänka på: http://www.naturvardsverket.se/vedeldning.

    För luftvärmepumpen spelar ju elen stor roll. Ni har ju möjlighet att välja förnybar el av er elhandlare, eller byta till en annan elhandlare om den ni nu har inte har några förnybara alternativ. Svensk elproduktion har dock i snitt ganska låga koldioxidutsläpp (se exempelvis denna artikel: https://energiradgivningen.se/klimat/miljopaverkan-fran-el). Så för klimatets del är troligtvis luftvärmepumpen bättre, men exakt hur stor skillnaden har vi inget svar på. Hoppas att du hittar den information du letar efter!
    Isabelle Digital kommunikatör
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.