Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Vilka fiskar bottentrålas?

Jag handlade i många år endast MSC-märkt fisk, men har nyligen fått veta att MSC godkänner bottentrålning. Det tycker jag är fruktansvärt för miljön och vill inte köpa fisk som bottentrålas. men vilka fiskar kan jag då med gott samvete köpa?
Anette Carlsson Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

  • Hej Anette, tack för din fråga. Bottentrålning är den absolut vanligaste fiskemetoden i Sverige och den negativa effekten på livet i och kring havsbotten är stor. Tyvärr är det inte helt lätt för dig som konsument att undvika bottentrålning eftersom fisk och skaldjur sällan är märkt med rätt fiskemetod.

    Därför vill vi på Naturskyddsföreningen att restauranger och fiskförsäljare frivilligt ska ange exakt vilken fiskemetod som använts för att fiska den fisk och de skaldjur de säljer och serverar. Och att Sveriges regering genom EU ska säkerställa lagkrav på att rätt fiskemetod ska anges vid försäljning.

    Vill du själv försöka undvika bottentrålad fisk kan du titta efter Kravmärkt fisk. Och fortsätt fråga i butiken och på restaurangen hur fisken är fiskad. Om de inte vet, be dem ta reda på det till nästa gång. Du kan också använda vår fiskguide för goda råd, här finns smarriga fiskar som alltid är okej att äta: Grön guide - Fisklistan. 

    MSC:s standard har inte ett uttalat förbud mot bottentrålning men i realiteten är det väldigt få bottentrålade fiskar som klarar standarden. Du kan läsa mer om den här: https://www.msc.org/om-msc/standarder-och-certifieringskrav/msc-s-miljostandard-for-ett-hallbart-fiske/msc-miljostandard
    Moa (föräldraledig) Kommunikatör
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.