Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Zinkoxid i hudvårdsprodukter

Hej!
Jag ställde en fråga till er på er fb-chat i förra veckan, och fick svar, se konversation nedan. Jag vill återkoppla till organic makers och få dem att sluta saluföra zinkoxid. Jag känner mig lite lurad av dem som ni kanske förstår. Ert svar i chatten är inte så uttömmande, och ni svarar inte riktigt helt på min fråga. Skulle ni kunna svara igen lite mer utförligt så kan jag skicka det svaret till organic makers på något sätt?
Med vänlig hälsning, Lena Holm

Jag:
Hej! Jag har gjort egen salva till min bebis med zinkoxid, bivax och rapsolja. Köpte ingredienser på nätet som ska vara ekologiska. Men hur bra är det egentligen med zinkoxid, är inte det egentligen miljöfarligt? Hälsningar Lena

Naturskyddsföreningen:
Hej Lena, zinkoxid är miljöfarligt, om du använder det för att lugna irriterad hud, så kan du istället prova att badda med potatismjöl.

Jag:
Hej igen! Tack för svar. Jag har använt den i en salva, och alltså inte i ren form. Jag använde detta recept och köpte även ingredienserna därifrån. Om det är så att ni alltså avråder från användning av zinkoxid på detta sätt så ska jag informera organic makers om detta.
http://www.organicmakers.se/zinksalva-med-naturliga-ekologiska-ingredienser/
Lena Holm Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Lena och tack för att du var med i chatten!

  Då hanns inte en längre uppföljningar med, så bra att du tar upp det här igen.
  Här kommer ett utförligare svar:

  Zinkoxid bedöms i nuläget inte vara farligt för användaren… om inte man andas in det. Det avråder läkemedelsverket från.

  Däremot är Zinkoxid klassificerat i EU:s CLP-register som Mycket giftigt för vattenlevande organismer och Mycket giftigt för vattenlevande organismer med långtidseffekter. Den är även med på EU:s lista över ämnen som håller på eller ska utvärderas.

  Detta gör att ingrediensen inte skulle godkännas för miljömärkning med Bra Miljöval.


  MVH
  Jakob Kommunikatör
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.